Slide background
Slide background

Praktische zaken

Elke rederij hanteert zijn eigen regels. Informeer vooraf dus goed bij je cruiseaanbieder wat je kunt verwachten. De volgende praktische zaken helpen je bij daarbij.

Bagage
Er zijn geen regels over hoeveel bagage je mee mag nemen, dat klinkt als; zoveel als je wilt. Let er wel op dat als je vliegt naar de cruisebestemming, elke luchtvaartmaatschappij zijn eigen regels heeft over bagage. Check dus even de website van de luchtvaartmaatschappij over de meest actuele informatie betreffende bagage.

Betalen
Veel rederijen werken met cruisecards. Dit is tevens je identificatiebewijs, je hutsleutel en betaalmiddel. Op vertoon van je cruisecard worden aankopen op je boordrekening geschreven. Deze rekening wordt of belast van je creditcard of je betaalt de boordrekening contact. Wanneer je contant wilt betalen moet je van te voren een borgsom betalen.

Inbegrepen/Niet inbegrepen
De maaltijden (ontbijt, lunch & diner), activiteiten, avondshows en de schoonmaakdiensten zijn inbegrepen. Extra kosten zijn drankjes en fooien en natuurlijk je eigen uitgaven in de winkels, casino’s, wellnessbehandelingen en excursies aan land. Het is de gewoonte om fooi te geven. De fooi komt ten goede van het personeel. Soms zit de fooi inbegrepen in de prijs. Informeer vooraf goed over de regels van de rederij zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Documentatie
Een week voor vertrek ontvang je je reispapieren. Dit kan ook per E-ticket zijn. Hier staat je reserveringsnummer in. In een aantal landen is een visum verplicht. Kijk voor meer informatie op www.visumdienst.nl. Verder moet je natuurlijk je paspoort meenemen en deze moet vaak 6 maanden na terugkeer nog geldig zijn. Zorg er verder voor dat u een reisverzekering afsluit.

Eten
De verzorging op een cruise is op basis van volpension. Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen. Lees het dagprogrammaboekje goed door, hier staat in op welk tijdstip je welkom bent in welk restaurant. Water, koffie en thee is altijd inbegrepen. Andere dranken worden op je boordrekening bijgeboekt. Cruiseschepen hebben een ruime keuze aan restaurants. Er is vaak een buffetrestaurant, een a la carte restaurant en er zijn meerdere specialiteitenrestaurants aanwezig. Je kunt kiezen uit een first seating diner; vanaf 18.00uur of een second seating diner; na 20.00uur. Ook zijn er rederijen waarbij je zelf kunt bepalen waneer je wilt dineren.

Faciliteiten
Een cruiseschip heeft verschillende faciliteiten aan boord. Restaurants, zwembaden, spa’s, sportvelden, wasruimtes, internetcafe’s, bars en ga zo maar door. De hoeveelheid aan faciliteiten verschilt per schip.

Kluisjes
Je waardevolle spullen kun je opbergen in een kluisje bij de receptie of in uw hut.

Wasserij
In de meeste cruiseschepen kun je kleding laten wassen of zelf wassen in een wasruimte.

Hutten
De kamers, ook wel hutten genoemd, zijn altijd comfortabel met een eigen douche en toilet. Wanneer je slecht ter been bent kun je voor een hut dicht bij de lift kiezen. Elke hut heeft een radio, tv en airco.

Garantiehut
Er is niet altijd direct een  hutnummer beschikbaar bij het boeken van een cruise. De rederij kan je  dan een een garantiehut aanbieden. Je krijgt dan te horen welk huttype je minimaal krijgt. Wanneer dit type hut niet meer beschikbaar is dan krijg je een duurdere hut categorie waar je niet voor hoeft bij te betalen. Het enige nadeel hiervan kan zijn dat je niet weet welk hutnummer je krijgt en je dus niet zeker bent over de ligging van de hut.

Binnenhutten
Binnenhutten beschikken niet over een raam maar deze hutten zijn vaak goedkoper.

Buitenhutten
Buitenhutten beschikken over een raam. De balkonhutten beschikken ook over een privé balkon.

Kleding
De kledingregels verschillen per rederij. Over het algemeen kun je overdag vrijetijdskleding dragen, maar formele avonden in smoking kunnen ook voorkomen. In de boordkrant lees je informatie over de dresscode van die dag. Er worden drie verschillende dresscodes gehanteerd: casual, informeel en formeel. Informeer van tevoren altijd welke dresscode  wordt gehanteerd op een cruise.

Medische post
Alle cruiseschepen hebben verpleging aan boord die je kunnen voorzien van medicatie.
Je moet een doktersconsult aan boord betalen. De kosten kun je later indienen bij je verzekeringsmaatschappij.

Vaccinaties
Het verschilt per bestemming of je inentingen nodig hebt. Kijk voor meer informatie op http://www.gezondopreis.nl of  http://vaccinatiesopreis.nl/.