Slide background
Slide background

CLIA maakt cruise-cijfers 2014 bekend

Voor het eerst sinds 2009 is het aantal Nederlandse cruisepassagiers gedaald. 109.064 Nederlanders maakten in 2014 een cruise, ten opzichte van 114.000 in 2013: een daling van 4,3 procent. Dit blijkt uit de jaarcijfers die CLIA, de belangenvereniging van 21 cruiserederijen in Nederland, op dinsdag 17 maart bekend heeft gemaakt in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Groei
Ondanks de daling in 2014, heeft de cruisesector in Nederland wel degelijk een sterke groei doorgemaakt over de afgelopen vijf jaar. In 2009 waren er nog maar 67.269 Nederlandse cruisepassagiers. Dit is een groei van gemiddeld 12,5 procent. De daling van 2014 heeft diverse oorzaken: enerzijds is er de nog steeds wankelende economische situatie, anderzijds was er vorig jaar minder cruisecapaciteit in de Middellandse Zee, de favoriete cruisebestemming van Nederlanders. ‘En waar minder capaciteit is, neemt de vraag af’, stelde Erik Schuffel, voorzitter van CLIA Nederland.

Optimistisch over groei in toekomst
CLIA is optimistisch voor 2015. Er komen dit jaar veel nieuwe schepen bij en de cruisecapaciteit op de Middellandse Zee neemt toe. Daarnaast verwacht CLIA dat nieuwe schepen met afvaart vanuit Nederland, zoals het ms Koningsdam van Holland America Line dat Amsterdam als thuishaven krijgt, voor meer Nederlandse cruisepassagiers zullen zorgen. Volgens Schuffel is het slechts een tijdelijke dip. Hij heeft er alle vertrouwen in dat uiteindelijk 160.000 Nederlanders een cruise zullen maken, waarmee een penetratie van 1 procent wordt bereikt.

Cruise-cijfers Europese markt
Nederland staat nog steeds in de top 3 van Europese landen waar het aantal cruisereizigers de afgelopen vijf jaar de grootste groei vertoonde, samen met Scandinavië en Zwitserland. In 2014 is de hele Europese cruisesector met gemiddeld 0,5 procent gestegen. Dat betekent dat in 2014 een recordaantal van 6,39 miljoen Europeanen aan boord zijn gegaan van een cruiseschip.